Politia, Jandarmeria si o prate din Politiile Locale beneficiaza de ajutor din partea patrupezilor, implicit cai si caini, care dupa ce isi fac datoria in politie, sunt casati ca orice obiect nedorit de stapanul sau.
Aproape 90% din caii Jandarmeriei sunt primiti in urma unor donatii sau vin de la crescatori pasionati de cai care pun animalele la dispozitia Jandarmeriei.
„Atunci cand ajung la noi trebuie sa aiba varsta de trei-patru ani. Important e sa aiba organismul destul de dezvoltat pentru a putea fi pregatiti din punct de vedere fizic si sa aiba un predesaj. Anual i se face calului o evaluare a starii de sanatate. Dupa 10 ani se infiinteaza o comisie de specialitate, iar daca animalul corespunde i se prelungeste serviciul. Daca sufera de o boala incurabila in schimb, este eutanasiat”, explica pentru B365.ro purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache.
Aceeasi soarta o au si colegii lor, cainii care sunt eutanasiati dupa ce politia considera ca nu le mai sunt de folos, sau in cazuri mai rare, sunt adoptati de dresorul lor. Cainii provin de la un centru chinologic care dreseaza animalele pentru a putea fi folosite de oamenii legii in diferite cazuri.
„In tarile civilizate, lucrurile stau altfel. In Statele Unite, spre exemplu, a fost o mare problema in trecut pentru ca acesti caini erau considerati bunuri mobile, deci pur si simplu obiecte. Au fost cazuri de caini militari abandonati in Vietnam. De atunci lucrurile s-au schimbat in bine acolo. La noi, insa, mai dureaza. In legea din Romania, din cate stiu eu, cainii sunt tratati tot ca niste obiecte si sunt casati efectiv. Probabil se face o eutanasie. Insa, din fericire, sunt destul de multe cazuri cand acestia sunt eutanasiati doar scriptic”, explica pentru B365.ro, Vlad Popescu, dresor de caini utilitari.